Gevelsteen schapenkop

Gevelstenen

 

Schapenkopje

 

Dordts schapensteentje

 

Gevelsteen schapenkop Gevelsteen schapenkop

dordts schaap

 

Waarom de Dordtenaren "Schapenkoppen" genoemd worden ....
In de Middeleeuwen waren de inwoners van de stad Dordrecht verplicht belasting te betalen over o.a. vlees dat van buiten de stad werd ingevoerd. Daarom bedachten een vader en zijn zoon een plan hoe zij een levend schaap de stad binnen zouden kunnen smokkelen. Ze trokken het dier de kleren van een oud vrouwtje aan, zetten het een muts op en lieten het op de achterpoten tussen hen in lopen. Ze wachtten tot het bijna avond was en passeerden toen, in de schemering, de stadspoort. De belastinggaarder had niets in de gaten en raadde hen zelfs aan dat strompelende oude moedertje maar snel in haar bed te leggen. Daarop antwoordde dat "oude moedertje": "Beeeh, beeeh, beeeeeh!" Niet alleen dit oude verhaal is onlosmakelijk met Dordrecht en de Dordtenaren verbonden; tot in het begin van de vorige eeuw werden hier op het Eiland van Dordrecht speciale bakstenen gemaakt: "Dordtse baksteen". Het waren stenen van een bepaald formaat en, door het gebruik van klei van het eiland, van een bepaalde kleur. Daarom is dit schaap, dat symbool staat voor de "Dordtse Schapenkoppen", gemaakt als een baksteen. Een jaar lang zal deze steen het visitekaartje van Dordrecht zijn.

 

Dordts schapensteentje

 

Mensensteentjevrouwtje & mannetje

 

gevelsteen schapen

gevelsteen vrouw

Deze gevelsteentjes worden standaard uitgevoerd in baksteenformaat, zodat zij gemakkelijk in een bestaande muur ingevoegd kunnen worden.

gevelsteen man

Varkenssteentje

 

Varkenssteentje

Gevelkop

gevelsteen varken

Deze gevelsteentjes worden standaard uitgevoerd in baksteenformaat, zodat zij gemakkelijk in een bestaande muur ingevoegd kunnen worden.

gevelsteen varken

varken gevelsteen

gevelvarken

Margreet Huisman Aardewerk - Op afspraak 06 27 34 94 12 - Email: aardewerk@margreethuisman.nl

 

Webdesign: MediaFusion